torstai 24. lokakuuta 2013

Värjäämme lankoja, osa II


Viime viikolla kävin sitten parina iltana Oulun kansalaisopiston järjestämällä lankojen värjäyskurssilla, jossa pääsin sitten kokeilemaan happovärjäystä ensimmäistä kertaa elämässäni. Mielenkiintoista ja hurjia väriyhdistelmiä sitä tälläkin menetelmällä saa aikaiseksi. Väriyhdistelmiä voi tietysti kokeilla ihan äärettömiin asti ja onneksi itsellä oli sen verran reilusti lankaa, että sain melko hyvän tuntuman tähän värjäämismuotoon. Väreinä meillä oli Asfordia ja Jacquardia ja näitä sitten saimme sekoitella oman mielen mukaan. Itse otin tällä erää oikein värikkäät ja voimakkaat värit - vähän vastavetona tuohon kasviväreillä kokeiluun. Voi pojat, että tulikin värikästä vyyhtiä :D Ja voi minua ja voi minun ehtymätöntä lankavarastoani...


Lähtötilanne - värjäämättömiä vyyhtejä kasa.


Veden kuumentamista ja värien + hapon (sitruunahappo tai etikka) lisäämistä - ja kun halusin useampaa väriä samaan vyyhtiin, sai kieli keskellä suuta ujutella vyyhtiä kattiloiden välillä.


Tälläistä sekamelskaa me kymmenen naista saatiin aikaiseksi...


Sitten lankoja jäähdyteltiin värjäämisen jälkeen.


Ja näitä väriaineita käytetiin ja sotkettiin keskenään. Näitä väriaineita myydään ainakin netissä (jotkut lankakaupat esimerkiksi).
Kaikenlaista piti kokeilla.


Tämmöisen läjän sitten toin kotiin näitä värjättyjä lankoja.


Ja tässä lopputulema - tai no. Pitäisihän sitä näistä sitten jotain saada aikaiseksi..jossain vaiheessa.

14 kommenttia:

 1. Eikä, aika hitsin mageen värisiä!! Wau..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista, Katja - onhan nämä vähän kuin karamellejä..

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, Viipe. Sattuma on kyllä tässä suuri tekijä - ensimmäistä kertaa kuin väkersin..

   Poista
 3. Minkälaista lankaa käytit? Ostitko langat netistä? Onko villalankaa?
  Itse en ole koskaan kokeillut, mutta näyttääpä mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankaa tilasin joskus kesällä Lankaklubista (nettikauppa), mutta heillä ei enää tätä lankaa ole (kysyin ihan erikseen sitä sähköpostitse, kun netissä ei näkynyt lankaa enää tilattavien joukossa). Muistaakseni oli 75 % villaa ja 25 jotain muuta (enkä muista nyt mitä). Mutta kyllähän näitä värjäämättömiä lankoja löytyy melkein kaikilta langanmyyjiltä. Koostumukset tietysti vaihtelee.

   Paras olisi valita ns. superwash villoja, jotka on käsitelty valmiiksi niin, etteivät tästä lämpövärjäämisestä vanutu.

   Ei muuta kuin testaamaan - itse odotan jo intopiukeena ensi kevättä, jolloin aijon jatkaa kasviväreillä hämmentämistä mökillä :)

   Poista
 4. Aivan super-hykerryttävä lankavalikoima!! Ootahan vaan, kohta sä hurahdat myös kehräämiseen. Itse en ole sitä vielä uskaltanut kokeilla ;oD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin olen (vielä) vältellyt - kursseja olen jo joskus silmäillyt, mutten siihen ole vielä langennut :3 Sitä päivää odotellessa..

   Poista